Een hele toren opgeslokt door the world wide web

23Mei07

Wat ik vandaag toch wel als groot nieuws beschouw is het volgende: Google gaat de Gentse universiteitbibliotheek digitaliseren en online gooien. Hebt u dat goed gehoord? Jazeker.

Dit torentje vol boeken wordt -het gedeelte belast met copyright terzijde gelaten- integraal opgenomen in het nieuwe kindje van google. Verschillende bibliotheken zoals onder andere die van Oxford University zijn al deel van google books. We kunnen dus momenteel al duizenden boeken online lezen via google. (Als dit oud nieuws is, mijn excuses dan) Binnenkort lezen we dus letterlijk alles online.

Het enige probleem is nog de auteursrechten te omzeilen, maar ook dat zal niet erg lang onopgelost blijven. Waarom zou een 3D-bibliotheek immers wel boeken mogen uitlenen die men online verbiedt?

Advertenties


4 Responses to “Een hele toren opgeslokt door the world wide web”

  1. Als die boeken ouder zijn dan zeventig jaar, of de auteur al meer dan 70 jaar dood is, ik weet het niet zo goed, maar in ieder geval, dan vervallen de auteursrechten van de oorspronkelijke auteurs. Naar ik hoorde was dat ook de bedoeling van het inscannen.

    Leuker is dat ook op het inscannen van die bestanden auteursrechten kunnen worden afgedwongen, dus, enkel Google zal die bestanden dan mogen gebruiken.

  2. “”Na het overlijden van de auteur blijft het auteursrecht gedurende zeventig jaar bestaan ten voordele van de persoon die hij daartoe heeft aangewezen of, indien dat niet is gebeurd, ten voordele van zijn erfgenamen, overeenkomstig artikel 7.””
    Vraag is natuurlijk: hoe ga je dát controleren? Mag je na 100 jaar al zeggen dat de auteursrechten verlopen zijn?

  3. Over het lenen van boeken (met auteursrecht) in een 3D bib versus “lenen” online heb ik onlangs een discussie gehad met een uitgever: http://www.edublogs.be/2007/04/27/lang-leve-de-bib

  4. Best wel een interessante discussie. Volgens mij is de oplossing een boek na bepaalde termijn (1,5 jaar bijvoorbeeld) ter beschikking stellen aan het publiek. Wie het heet van de naald wilt kan betalen, maar de recreatieve lezer kan de boeken die hij wenst gratis en op een makkelijkere manier lezen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: